Najveće promjene u životu najčešće su povezane sa stanovanjem. Želite se osamostaliti, ne želite više živjeti kao podstanar, imate manjak prostora – potrebna vam je nekretnina prema vlastitim željama.


1. Kupnja nekretnine

Kupnja ili izgradnja nekretnine uglavnom je najveća investicija u životu, najčešće je učinimo samo jednom i zato je važno dobro se pripremiti, informirati i razmotriti sve mogućnosti financiranja. Samo ćete tako moći pravilno odabrati ono što vam najbolje odgovara, neovisno o tome imate li iskustva s kupnjom nekretnina ili kupujete prvi put.
Svakako razmislite o sljedećem: koju vrstu nekretnine želite (kuća/stan) te u kojoj četvrti, koja su osnovna obilježja nekretnine koju želite kupiti (broj soba, orijentacija, kat, energetski razred, parkirno mjesto i sl.) te raspon cijena koji vam je prihvatljiv. Ne zaboravite i na pravni i porezni aspekt kupoprodaje.
Ako želite biti sigurni da je nekretnina pravno i na druge načine provjerena te ako nemate mogućnost sami istraživati tržište, možete angažirati agenciju za promet nekretninama. Agenta detaljno informirajte o svojim željama i zamislima, ali ostanite otvoreni i za rješenja koja nisu u potpunosti u skladu s onim što ste zamislili. Nikad ne znate, možda se ugodno iznenadite!
Osim toga, naša financijska rješenja olakšat će vam cijeli proces. Upišite nekoliko osnovnih podataka i dobit ćete prijedlog nekoliko načina financiranja.


2. Dolazak u novi dom

Nakon kupnje nekretnine slijedi preseljenje i dolazak u novi dom.
Preseljenje isplanirajte unaprijed: pregledajte sve svoje stvari, odvojite ono što vam nije potrebno i darujte onima kojima je potrebno, nabavite kartonske kutije za pakiranje, pakirajte predmete iz svake prostorije zasebno i označite što se nalazi u svakoj kutiji, odredite sigurno mjesto za dokumente i osobne vrijednosti, očitajte stanje brojila i ne zaboravite platiti račune za režije koji će tek doći na adresu s koje odlazite.
Prilikom promjene prebivališta zakonska je obveza promjena adrese na osobnim dokumentima. No ne zaboravite javiti novu adresu svojoj stambenoj štedionici, banci, osiguravajućem društvu, poslodavcu, školi, vrtiću, liječniku te opskrbljivaču strujom, vodom, plinom i telekomunikacijama.
Svakako razmislite o sigurnosti za sebe i svoju imovinu. Osiguravanjem doma od požara i drugih opasnosti smanjujete troškove u trenutku kada dođe do neželjenog događaja. Zagrebačka banka i Allianz nude vam nekoliko rješenja.