Želim manje troškove za režije

Sve više cijene energenata, kao i globalne klimatske promjene, glavni su razlozi za promišljanje o našim energetskim potrošačkim navikama. Obiteljske kuće čine 65 % stambenog fonda Hrvatske, koji je odgovoran za 40 % ukupne potrošnje energije na nacionalnoj razini.


1. Kupnja nekretnine s nižom potrošnjom energije

Kupujete nekretninu i želite da bude energetski učinkovita. Kako to postići? Svaka stambena nekretnina koja se prodaje mora imati energetski certifikat, dokument koji sadržava energetska svojstva nekretnine koja ukazuju na kvalitetu gradnje i potrošnju energije. Kreće se od oznake A+ koja predstavlja visoku energetsku učinkovitost do oznake G koja označava nisku energetsku učinkovitost. Visoka energetska učinkovitost znači manje troškove režija i znatne uštede, jer se ¾ režijskih troškova odnosi na potrošnju energenata. Kupnja ili izgradnja niskoenergetskih stambenih nekretnina energetskog razreda A+, A ili B dobro su rješenje. Upišite nekoliko osnovnih podataka i dobit ćete prijedlog nekoliko načina financiranja.


2. Uštede na režijama adaptacijom

Želite smanjiti troškove za režije. To je ostvariva želja. Adaptacijom doma i podizanjem energetske učinkovitosti znatno se smanjuju režijski troškovi. Postavite ili povećajte debljinu toplinske izolacije cijelog objekta, vanjskog zida ili krova. Zamijenite stare prozore novima PVC ili aluminijskim. Možda su solarni kolektori ili sustav s dizalicom topline najbolje rješenje za vaše potrebe. Ne zaboravite ni na bijelu tehniku nižih energetskih razreda A+, A i B. Sve adaptacijske zahvate koji povećavaju energetsku učinkovitost možete financirati zelenim kreditima Prve stambene štedionice. Upišite nekoliko osnovnih podataka i dobit ćete prijedlog nekoliko načina financiranja.